Research Cruise Ship

Υποθέτουμε ότι θα σχεδιαστεί ένα σκάφος με ιδιαίτερο "κτιριολογικό" πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει:

1. στοιχεία αναγκαίων χώρων για το εσωτερικό του σκάφους και
2. προγραμματισμό κάποιας ιδιαίτερης επαναλαμβανόμενης διαδρομής και στάσεων

1. εσωτερικό του σκάφους

α. Αυτόνομα δωμάτια εξοπλισμένα με χώρο εργασίας που ανταποκρίνονται στις ανάγκες ενός σύγχρονου ερευνητή. Περιλαμβάνουν τον απαραίτητο οικιακό εξοπλισμό, σε συνθήκες κάποιας συμπύκνωσης, και δυνατότητα εργασίας από το διαδίκτυο.
β. Χώρους συναντήσεων που περιλαμβάνουν θέσεις για μικρές συναντήσεις γύρω από τραπέζι ή για μεγαλύτερες συναντήσεις σε αμφιθεατρικούς χώρους με εξοπλισμό καταγραφών.
γ. Βιβλιοθήκη – Αρχειοθήκη που περιλαμβάνει τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό των συζητήσεων που λαμβάνουν χώρα στο πλοίο.

2. Ο προγραμματισμός των διαδρομών του σκάφους

Η κίνηση του σκάφους οργανώνεται γύρω από ερευνητικούς κύκλους με εναλλασσόμενες θεματικές. Παραδείγματος χάριν μια διαδρομή του σκάφους μπορεί να εστιάσει στην παρουσίαση των αρχαιολογικών χώρων που βρίσκονται κοντά στις πόλεις όπου σταματά, μπορεί να αφορά μελέτες για τις υποδομές των πόλεων ή των λιμανιών, μπορεί να επιμένει σε προγραμματικά θέματα της λειτουργίας των πόλεων, να αφορά σε συγκεκριμένες ιατρικές αποστολές ή σε εθνολογικές καταγραφές κάθε είδους. Αντίστοιχα οι επιβάτες του σκάφους θα είναι αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, μηχανικοί, εξειδικευμένοι επιστήμονες, εθνολόγοι, κλπ. Το ερευνητικό ενδιαφέρον των επιβατών καθορίζει την πορεία του σκάφους, τις στάσεις, επισκέψεις και επι-τόπιες διερευνήσεις και συναντήσεις. Κατά τη διάρκεια αυτών των στάσεων, το σκάφος μπορεί να λειτουργήσει και ως προέκταση της τοπικής υποδομής, προσφέροντας το πρόγραμμα του στην πόλη.

Στην συγκεκριμένη εργασία θα διερευνηθεί η περίπτωση κάποιας διαδρομής του περίπλου της Κύπρου με στάσεις σε 4 σημαντικά λιμάνια του νησιού:
Λεμεσός/ Λάρνακα/ Κερύνεια/ Αμμόχωστος

No comments: